Amerikan Psyko TV-sarja on huono idea

Amerikan Psyko on yksi suosikkielokuvistani. Se on monitulkintainen kuvaus pinnallisuudesta, miehiin kohdistuvista ulkonäköpaineista ja oman yhteisön normeihin sopeutumisesta. Se näyttää hahmon, joka yrittää niin epätoivoisesti olla ravintoketjun huipulla, että tekee omasta seksuaalisuudestaankin performanssin. Siitä onko Patrick Bateman kaappihomo, voi olla montaa mieltä. Oman tulkintani mukaan on. Hänen inhonsa kaikkea poikkeavaa kohtaan on niin liioiteltua, että jotain hahmon täytyy itseltään ja muilta salata.

Elokuva on mielestäni huomattavasti parempi kuin kirja johon se perustuu, vaikkakin arvostan kirjaa eleenä ja satiirina. Molemmissa teoksissa todellisuuden, painajaisen ja fantasian raja hämärtyy, eikä ole lainkaan selvää mitkä tapahtumista olivat tosia. Christian Balen hypnoottinen suoritus elokuvaversion pääosassa on yksi elokuvan tärkeimmistä osista. Mary Harron puolestaan tiivistää kirjan painostavan tunnelman hyvin vähäveriseksi ja asettaa tekee Balen vartalosta spektaakkelin.

Olen käynyt monia masentavia keskusteluja elokuvan teemoista, joten teen tässä nyt selväksi, että Patrick Bateman on hauska, mutta hirvittävän vastenmielinen hahmo. Joillekin hän edustaa kuitenkin jotain tavoittelemisen arvoista, mikä on kuin sanoisi Janie Lou Gibsin olleen hyvä kokki.

FX aikoo tehdä Amerikan Psykolle jatkoa televisiosarjan muodossa. Ideana on kai täyttää tyhjiö, jonka Dexter jättää päättyessään. Tyhjiö, jota on vaikea kuvitella kenenkään toivovan täytettävän. Dexter on polkenut asetelmansa niin puhki, että viimeisen kauden katsominen on käynyt työstä. Alustavien tietojen mukaan Bateman koulii itselleen seuraajaa, jatkamaan hirmutekojaan. Tekijät antavat palttua tulkinnalle ja kertovat katsojille suoraan mitä tapahtuu. Toki on vielä aikaista repiä pelihousujaan, mutta lähtökohtaisesti idea tuntuu kammottavalta. FX ei myöskään ole tunnettu mitenkään erityisen hienovaraisesta kerronnastaan, joten pessimismini on mielestäni oikeutettua. Yhtiön Sons of Anarchy on omalla tavallaan kiehtova sarja, se sijoittuu maailmaan, mistä en tiedä mitään ja kuvaa sellaista maskuliinista käytöstä, jota en osaisi toistaa, vaikka harjoittelisin koko loppuikäni. SoA on kuitenkin kovin erilainen Amerikan Psykosta.

20130910-225644.jpg

Amerikan Psykoa on tosin yritetty vesittää jo camp-arvoiltaan legendaarisella jatko-osalla, joten yksi sarja tuskin sitä sen enempää pilaa. Ajatus hahmon muokkaamisesta jatkuvajuonisen sarjan päähenkilöksi on silti onneton. Kirjassa ei ole juonta juuri lainkaan ja elokuvassakin ainoa draamankaari on vain pahenevat harhat ja/tai väkivalta.

Kategoria(t): "Are you hugging the TV?", "Goose-stepping morons like yourself should try reading books instead of burning them!", "The worst idea in the long sad history of bad ideas" Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s