Hyvästi, Dexter

Michael C. Hallin tähdittämä Dexter käy nyt viimeistä kauttaan ja en liene ainoa, joka roikkuu mukana vain velvollisuudentunnosta. Sarjana Dexter poltti itsensä loppuun joskus neljännen  kauden tienoilla. Niihin aikoihin kun Rita otti viimeisen kylpynsä.  Sarja ei silti oikein ole tuntunut minusta hirvittävän onnistuneelta. Sen sävyssä on jotain, joka tuo mieleeni keskustelut, joissa valitetaan supersankarien olevan liian nössöjä, kun eivät tapa vastustajiaan. Chris Sims on kirjoittanut Batmanin moraalista monesti ja eritisesti siitä, miksi tappaminen ei ole viittasankarin puuhaa.

Dexter on kuitenkin esitelty meille alusta lähtien antisankarina, jonka murhanhimon kohteena sattuvat onneksi olemaan paatuneet rikolliset. Hahmona Dexter on hiljalleen muuttunut normaalimmaksi ja samaistuttavammaksi, vaikka oikeiden psykopaattien on käsittääkseni vaikea muuttua, vaikka he kuinka jäisivät yksinhuoltajiksi. Normaalius on myös tehnyt hänestä tylsän ja tappaminen on sarjassa lähinnä pakkopullaa. Toisaalta, sekin on normalisoitu osaksi hahmon rutiinia, mutta pakkomielteisenä tarpeena pulpahtaa esiin vain, kun se on juonen kannalta tärkeää.

Sarjan heikkoudet näkyvät myös siinä, miten kaudet noudattelevat kutakuinkin sitä kaavaa, että joku uusi sarjamurhaaja ilmestyy kaupunkiin ja Dexterin on löydettävä hänet(heidät), samalla kun tasapainottelee siviilielämänsä kanssa. Koska sarjan perusdynamiikkaa ei voida liikaa muuttaa, kaudet eivät kummoisesti poikkea toisistaan. Tietysti myös katsojaluvut on hyvä pitää tasaisina. Jos Dexterin viimeinen tai vaikka seitsemäs kausi olisi sijoittunut vankilaan, missä hän odottaisi kuolemantuomion toimeenpanoa, kenties osa yleisöstä olisi kadonnut.

Dexterissä on kuitenkin erikoista, miten huonosti enää muistan miksi ylipäänsä sarjasta tuli pakollista katsottavaa. Vanhat kaudet ovat tuntuneet aika kehnoilta ja niiden uudelleenkatsomisarvo on melko alhainen. Toki näyttelijöiden karisma ja jännitys siitä, että jääkö Dex kiinni, saivat palaamaan sarjan pariin viikko toisensa jälkeen.

Kategoria(t): "Are you hugging the TV?". Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s