San Fermin täydentää trilogian

20130927-174930.jpg

San Ferminin saman niminen albumi tuntuu trilogian päätökseltä. Ensimmäinen osa oli The xx:n Coexist ja toinen Nick Cave & The Bad Seedsin Push the Sky Away. Kaikki kolme tuovat mieleeni Blue Nilen Hats-albumin vuodelta 1989. En tiedä ovatko nämä kolme artistia kuunnelleet samaa levyä, onko kyse vain sattumasta, vai onko ajassamme jotain, mikä houkuttelee tiettyjä artisteja kirjoittamaan kappaleita, joissa on aivan erityisenlaista melankoliaa.

Näiden kolmen levyn ilmestymisjärjestys myös tuntuu toisiaan täydentävältä. The xx:n levy on kylmi, Nick Caven hienovarasin ja San Ferminin mahtipontisin ja samalla myös orgaanisin.

Aikoinaan olisin varmasti heilutellut Blue Nilen LP:tä kadulla raivoten miten albumia nyt kopioidaan surutta ja vailla mitään häpyä. Nyt pystyn arvostamaan sitä, miten taitelijoiden teosten väliltä löytyy yhtäläisyyksiä, tahattomia tai tarkoituksellisia. Ärtymykselle on sijaa silloin kun artistit kuulostavat aivan samalta kuin jokin menneisyyden bändi, vailla mitään omaa näkökulmaa tai uutta elementtiä.

Koska tämä vuosi on ollut uskomaton runsaudensarvi uusien julkaisujen saralla, en mene vielä sanomaan, että tässä on vuoden kolme parasta albumia. Mielessäni ne kuitenkin muodostavat nyt kolmikon, jonka kuunteleminen julkaisu järjestyksessä on erittäin nautinnollinen kokemus. San Ferminin albumi on äänimaailmaltaan myös syvällisin näistä levyistä. Ikään kuin The xx:n pinnallinen ja minimalistinen äänimaailma olisi johtanut tähän.

Paikoitellen jopa räiskyvä San Fermin on juuri oikeanlainen albumi syksyyn. Se on melankolinen, mutta kaunis ja eloisa. Aivan kuten auringolasku kirpeänä syyskuun lopun iltana. Kaikki nämä uskomattomat albumit mitkä ovat tänä vuonna ilmestyneet saavat Bowien The Next Dayn keskinkertaisuuden tuntumaan entistäkin katkerammalta.

Kategoria(t): "Kai mä tykkään tästä musiikista mitä mä soitan" Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s