Alan Moore ja elokuvat

Sarjakuvakäsikirjoittaja Alan Mooren teokset eivät ole kääntyneet onnistuneesti valkokankaalle. Ne ovat vaihdelleen ala-arvoisesta (League of Extraordinary Gentlemen), keskinkertaiseen (Watchmen). Kun Mooren kirjoittamia, ja käsittääkseni hyvin yksityiskohtaisesti hänen ohjeidensa mukaan kuvitettuja, sarjakuvia lukee, ne vaikuttavan sopivan täydellisesti valkokankaalle. Aina toisinaan haaveilen HBO:n tai muun laatusarjoja tuottavan tahon tekevän tv-sarjan Mooren Swamp Thing -sarjasta, tämä jäänee haaveeksi, koska hahmosta on suunnitteilla elokuva.

Haaveet ovat minne Moore-sovitukset kuuluvatkin. Näiden sarjakuvien sovittaminen elokuvaksi ei onnistu, koska ne ovat luotu erityisesti siihen kontekstiin ja formaattiin missä ne on jo julkaistu. Watchmen-elokuvan oli hyvin uskollinen sovitus sarjakuvasta, mutta siitä puuttui kokonaan alkuperäisteoksen henki. Eikä ongelma ollut joidenkin yksittäisten asioiden muuttaminen, vaan kykenemättömyys ymmärtää mikä teki sarjasta alunperin niin erityisen. Watchmen oli viimeinen sana yhden aikakauden ja lajityypin sarjakuvien sankareista. Sen onnistui purkaa sankareiden kliseitä ja luoda uusia. Monet pitävät sitä realistisena, mutta se on realistinen erityisesti omassa todellisuudessaan ja pitäytyy omassa mytologiassaan tiukemmin kuin muut sarjakuvat, tehden siitä ennen kaikkea uskottavan.

Elokuvasovitukset Mooren teoksista ovat syyllistyneet juuri siihen, mistä Hollywoodia stereotyyppisesti syytetään: tarinoita on yksinkertaistettu ja tyhmennetty. Niistä puuttuvat nyanssit, jotka erottavat Mooren kirjoittamat tarinat muista. Suurin ongelma on myös rytmitys. Sarjakuvan rytmittäminen on erilaista kuin elokuvan, jonka tahtia ei katsoja voi silmillään hallita. Hyvässä Alan Moore -elokuvassa otettaisiin hänen ideansa ja ne asetettaisiin sellaiseen muottiin mikä sopii elokuvaan. V for Vendetta oli hyvä yritys, mutta hyvä yritys ei tarkoita hyvää elokuvaa ja lopputulos oli sielutonta jööttiä.

Alan Mooren kaltaisten kulttihahmojen töiden sovittamien uuteen muotoon on äärimmäisen hankalaa. Se mikä tekee projektista kannattavan studiopomojen silmissä, eli valmis uskollinen yleisö, on juuri se miksi tarinaa ei uskalleta ronkkia liikaa. Silti elokuvassa pitäisi olla jokin tolkku, jotta ne, jotka eivät alkuperäismateriaalia tunne, pysyisivät kärryllä. League of Extraordinary Gentlemen -elokuvan käsikirjoitus on joidenkin näkemysten mukaan alunperin ollut täysin toisen filmin pohjapiirros, johon Mooren käyttämät hahmot vain liimattiin päälle. Sellaista on sattunut aina välillä, kuten esimerkiksi Kadun haukat piti alunperin olla Kovaotteiset miehet III.

Parempi kai olisi jättää Moore ja hänen tarinansa rauhaan ja keksiä uusia. Itseasiassa Swamp Thing elokuva saattaa jopa toimia, koska se ei perustu mihinkään tiettyyn tarinaan. Lopputuloksessa saattaa siis olla vain elementtejä Mooren kirjoituksista.

 

 

Kategoria(t): "Spandex spandex everything spandex!" Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s