Tajunnanräjäyttävät levyt

Aina toisinaan Kauko Röyhkä muistelee Facebook-päivityksissään miten uskomattomalta mikäkin levy kuulosti hänen nuoruudessaan. Rock-musiikki kaipaa hänen mielestään uuden selkeän suunnan ja seksikästä mystiikkaa.

Röyhkän sukupolvelle rock oli jotain mihin heittäytyä, tapa kapinoida ja rakentaa vahvaa identiteettiä. Uudet artistit ovat kuulemma hyviä, mutteivät ”tajunnanräjäyttäviä”. Se voi olla totta, mutta miksi niiden pitäisi olla sellaisia? Miten ne voisivat olla? Käänteentekevät levyt olivat mahdollisia silloin kun musiikkia oli huomattavasti vähemmän tarjolla. Nyt kaikkea on tarjolla kaiken aikaa, joten yhden albumin taiteelliset saavutukset haihtuvat nopeasti. Spotify, iTunes ja muut digitaaliset musiikkipalvelut ovat riisuneet musiikinkuuntelun rituaaleistaan. Ei tarvitse laittaa neulaa paikalleen, painaa kasettidekin luukkua kiinni tai pyyhkiä sormenjälkia CD-levystä.

On tietysti meitä, jotka pidämme kiinni fyysisistä formaateista, mutta ainakin itselläni on tapana kuunnella musiikkia paljon myös koneelta tai striimattuna. Tällä hetkellä kuuntelustani kolme viidesosaa tapahtuu analogisesti, mutta tämä johtuu erityisesti siitä, että olen tietoisesti vähentänyt musiikin soittamista ”vain taustalla”.

Hyviä levyjä kuitenkin ilmestyy nykyään aivan mielettömällä tahdilla. En silti pidä niitä tajunnanräjäyttävinä. Ehkä koko kulttuurimme on siirtynyt sellaiseen vaiheeseen, ettei yksittäisellä levyllä ole enää sellaista voimaa. Edellinen kulttuurituote josta kaikki puhuivat oli GTA V, mutta videopelit eivät (vielä) ole taidetta, joten jatkamme haahuilua yksittäisten hienojen teosten sumussa.

Kategoria(t): "Kai mä tykkään tästä musiikista mitä mä soitan", "Voi saakeli tätä elämää!". Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s