Milloin kultti-ilmiö lakkaa olemasta kultti-ilmiö?

Kulttielokuva on kai kaikkein yksinkertaisimmillaan elokuva, jonka ympärille on muodostunut vannoutuneiden kannattajien joukko, jotka katsovat elokuvaa toistuvasti, nauttien siitä enemmän jokaisella katsomiskerralla. Elokuva voi olla osa elämäntyyliä (Tähtien sota) ja/tai se jäi teatterijulkaisunsa aikana vähäiselle huomiolle (Repo Man).

Tähtien sota ja sen etu- ja jatko-osat ovat kulttielokuvia. Niiden kultti vain on todella suuri ja alkuperäinen trilogia kuuluu jo yleissivistykseen. Kestävä suosio ei ole himmentänyt alkuperäisten tasoa.  Edes läpimädät etuosat ja järjettömät uudistukset eivät ole onnistuneet pilaamaan niitä. Se miten voimakkaasti fanit ovat reagoineet Lucasin tekemiin muutoksiin, kertovat siitä voimasta mikä näillä elokuvilla on. Ne ovat siis kulttielokuvia, koska niiden ympärillä on ”kultti”.

Repo Man puolestaan edustaa toisen tyyppistä kulttielokuvaa. Kaikki eivät ole nähneet sitä ja elokuvan asenne on sellainen, ettei se taatusti miellytä kaikkia. Se on punkimpaa kuin aamuyöinen yhteislaulu Lepakkomiehessä. Repo Man on kuitenkin nyt alkanut saavuttaa katu-uskottavuuden lisäksi taiteellista uskottavuutta ja ihan syystä. Sen sanotaan olevan yksi parhaimmista Los Angelesista kertovista elokuvista ja kuten kulttielokuvalle kuuluu, sen lajityyppiä on vaikea määritellä. Sen repliikkien lainaaminen ei myöskään enää ole aivan samanlainen alakulttuuritesti, kuin joskus aikoinaan.

Hyvä kuitenkin, että hyvää elokuvaa katsotaan paljon. Elokuvan hylkääminen ja huonoksi haukkuminen suosion lisääntyessä on sanalla sanoen kuvottavaa. Sama pätee oikeastaan mihin tahansa. Ei albumi, kirja tai sarjakuva muutu huonommaksi jos sitä ostetaan paljon. Suuri yleisö kuitenkin on perinteisesti tuntenut vetoa sellaisiin kulttuurituotteisiin, jotka ovat turvallisempia, mutta aina toisinaan ilmaantuu poikkeuksia, jotka yllättävät iloisesti. Pidän Yön ritarista (2008) aivan suunnattomasti edelleen ja se tienasi rahaa rahtilaivakaupalla. En tosin pidä niin paljon niistä ihmisistä, jotka ovat valmiita uhkailemaan väkivallalla ihmisiä, jotka eivät ole samaa mieltä.

Kulttielokuvan käsitteestä on taitettu peistä monessa yhteydessä, joten on mielenkiintoisempaa pohtia, että onko kulttius jotain, mikä voi hävitä? On ja ei. Kulttius mielestäni on jotain mikä muodostuu asian ympärille ajan kanssa, mutta ei katoa kun suosioon tulee piikkejä. Otetaan esimerkiksi vaikkapa Morrissey.

Mozzerin fanit ovat tunnetusti uskollisia, jopa naurettavuuksiin asti, mutta hänen levyjensä suosio on ailahdellut. The Smiths on Englannin Eppu Normaali, mutta Morrisseyn soolotuotannon suosio on ollut vaihtelevaa. Laatu ei ole vaihdellut aivan yhtä suuresti, mutta faneille hän on tärkeä myös silloin kun suuren ihmisjoukot eivät ole hänen tekemisistään kiinnostuneita. Muusikoiden kohdalla kultti-artisti tarkoittaa kyllä minulle ainakin yleensä sellaista hahmoa, jonka tuotanto on kenties paria hittiä lukuunottamatta suurelle yleisölle tuntematonta. Jonathan Richmanin tuntevat varmaan monet 1970-lukulaista yhdysvaltalaista musiikkia kuuntelevat, ainakin nimeltä, mutta häntä pidetään juuri kulttiartistina, eikä se varmaan muuttuisi vaikka hän yks kaks saisikin suunnattoman hitin.

Mitä enemmän etikettejä miettii, sitä tarpeettomammilta ne tuntuvat. Kuten eräs muusikko totesi, hänelle kaikki musiikki on vain yhtä ääntä, eikä hän enää jaksa jaotella musiikkia eri kategorioihin. Sama pätee kultti-käsitteen kanssa. Tunnen kyllä todennäköisesti enemmän vetoa elokuvaan, jos sen mainitaan olevan kulttisuosiossa, mutta sillä onko se pysyvästi pienen piirin suojelema helmi, ei ole oikeastaan mitään merkitystä.

 

Kategoria(t): "Kai mä tykkään tästä musiikista mitä mä soitan", "Take me to the movies - I like to sit in the dark", "Voi saakeli tätä elämää!" Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s