Elokuvaklinikka # 4: Gravity

Gravity on teknisesti todella upea elokuva. Se on niin hienosti toteutettu, että sen todella haluaisi olevan mestariteos. Toisin kuin Prometheus(2012), se kertoo tarinan, joka ei yritä vääntää omia niskojaan nurin.

Gravityn teknistä taituruutta on ihasteltu liki kaikissa elokuvan arvosteluissa, Sandra Bullock tekee uransa parhaan roolisuorituksen ja äänisuunnittelu on ensiluokkaista. Elokuvan tieteellisestä paikkansapitävyydestä voivotellaan ja dialogia on sanottu aavistuksen korniksi.

Käsikirjoitus hukuttaa kaiken siirappiin, juuri kuten Hollywood-elokuvien yleensä väitetään tekevän. Katsoja on valmis antamaan elokuvalle paljon anteeksi, koska se on visuaalisesti hyvin vaikuttava. Gravity on kuitenkin muuttunut sitä huonommaksi, mitä enemmän sitä mietin. Se on hieno elokuvakokemus, mutta aika kehno elokuva. Se ei ole lähelläkään 2001: Avaruusseikkailun(1968) tasoa tai edes yhtä hyvä kuin 2010 (1984). 2010 on oikeastaan rikollisen aliarvostettu, mutta ei takerruta siihen.

Olen pitkään takertunut ajatukseen, että Gravity on neljän tähden elokuva, mutta se tuntuu väärältä. Se on hyvä elokuva, mutta kaukana mestariteoksesta. Suurin ongelma on lapsellinen symboliikka, joka ei anna katsojalle mahdollisuutta tulkita näkemäänsä itsenäisesti. Ihmisen pojissa(2006) oli hieman samaa ongelmaa, mutta niin vähän, ettei se vesittänyt teoksen elokuvallisia ansioita.

Gravityn suurin ongelma on, etten halua nähdä sitä enää koskaan uudestaan. On olemassa paljon viiden tähden elokuvia, jotka ovat niin raskaita, ettei niiden pariin haluaisi palata. Kuitenkin niissä on jotain, mikä kutsuu luokseen yhä uudestaan. Gravity on kolmen tähden elokuva, joka on elokuvatekniikan taidonnäyte, mutta sisällöltään ontto ja äärimmäisen riskitön. Kyse ei ole kuitenkaan mistään Avatarin kaltaisesta luovuuden tyhjiöstä, joka on aggressiivisen loukkaava.

Kategoria(t): Elokuvaklinikka Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s