Hollywood – ihmisraunioiden kaatopaikka

James Franco – Actors Anonymous

20140115-142728.jpg

James Francon uusin kirja, Actors Anonymous, ei maalaa kovin ruusuista kuvaa Hollywoodista. Kaikkien päähenkilöiden ja kertojan, unelmat ja pettymykset pyörivät viihdekoneiston ympärillä, nimen omaan näyttelemisen. Francon aikaisempi kirja, Palo Alto, oli yhteen nivottu kokoelma novelleja, jotka sijouttuivat helvetilliseen esikaupunkiin, missä kenenkään oli vaikea välittää oikein mistään.

James Francon kirjallinen ulosanti on huomattavasti ryhdikkäämpää kuin hänen näyttelemisensä. Actors Anonymousissa hän kirjoittaa välillä omasta elämästään, joko tosissaan tai vääristellen. Totuudella ei ole niin väliä, koska hän ansaitsee elantonsa kuvittelemalla olevansa joku muu. Bret Easton Ellis yritti Imperial Bedrooms -kirjassaan näyttää miksi Kaliforniasta haaveileminen kannattaisi jättää haaveiluksi. Imperial Bedrooms oli kuitenkin aika kelvoton teos ja se haisi rahastukselta. Actors Anonymous ei sorru samaan lapselliseen ryöpytykseen, mikä kovin usein on vaivannut Ellisin kirjoja.

AA:ssa on joitain heikkoja kohtia. Erityisesti kokeelliset osiot, joissa kerronta etenee vain alaviitteiden kautta, ovat rasittavia. Hetkittäin tekstissä on myös päiväkirjamainen sävy, jonka kuitenkin antaa anteeksi, koska Franco kirjoittaa niin hyvin. Hänen tyylinsä ei silti taatusti miellytä niitä, jotka pitävät häntä tekotaiteellisena pellenä. Actors Anonymous on olennaisesti kiinni Francon julkisessa identiteetissä ja vaikuttaa siihen miten kirjaa lukee. Actors Anonymous on erinomainen, koska se on juuri Francon kaltaisen julkisuudenhahmon ele. Sillä onko se totta vai ei, ei ole mitään väliä. Se tavoittaa jotain olennaista siitä ajasta, mitä ainakin minä koen meidän elävän.

Kategoria(t): "Goose-stepping morons like yourself should try reading books instead of burning them!" Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s