Tytöt, tytöt, tytöt

Girls on yksi television parhaista sarjoista, todetaan se nyt alkuun, ettei siitä jää mitään epäilyksiä. Siksi sen kolmas kausi onkin ollut välillä niin surullista katsottavaa.

Lena Dunham on alkanut sisällyttää sarjaan reaktioita niihin kommentteihin, mitä hänestä ja sarjasta on sanottu julkisuudessa. Kommentit ovat vaihdelleet vastenmielisistä ääliömäisiin, joten niille irvailu on ollut ihan tervetullutta. Valitettavasti jos nykyinen kehitys jatkuu, Girlsin viidennellä kaudella on vain Dunham puhumassa kameralle ja lukemassa jaarittelevia vastauksia twitterviesteihin.

Kolmannella kaudellaan Girls on menettänyt suuntansa tai se pyrkii käsittelemään pitkälti samoja teemoja kuin Meg Wolitzerin ilmiömäisen hieno kirja, The Interestings, mutta pinnallisella ja lapsellisella tavalla. The Interestings kertoo siitä mitä luovien ihmisten elämä ihan oikeasti on, miten kovin harvat menestyvät tekemällä sitä mitä intohimoisesti teini-ikäisenä rakastavat. The Interestings myös näyttää miten toisten (taiteellisen tai yleisen) menestykseen suhtautuminen on monimutkaisten tunteiden käsittelyä. Ei ole vain kateutta tai vilpitöntä tyytyväisyyttä. Girls yrittää käsitellä samoja tunteita, mutta enemmänkin vain sillä tavalla miten läpimurtoa on niin tylsää odotella.

Hannah on tällä hetkellä yksi television haastavimmista hahmoista. Hänen käytöksensä on muuttunut jatkuvasti itsekeskeisemmäksi ja katsoja joutuu mielessään aina pohtimaan miten hänen käytökseensä pitäisi suhtautua. Sarjan alusta lähtien Hannah on ollut hankala ihminen. Kolmannella kaudella hän on muuttunut kuitenkin yksiulotteisemmaksi ja hänen ainoana motivaationaan tuntuu olevan itsekkyys. Uskoin Hannahin olevan matkalla johonkin kolmannella kaudella. Muutamissa jaksoissa näyttikin, että sarja nousee uusiin korkeuksiin. Valitettavasti Hannah on kuitenkin muuttunut vain yksiulotteisemmaksi. Hän saa kaiken mitä haluaa ja voi pilata läheistensä elämän vailla mitään seurauksia. Se on tietysti uskottavaa, koska elämä ei ole oikeudenmukaista. Yksiulotteisuuss kuitenkin tekee hänestä hirvittävän raskaan hahmon arvostaa.

Lena Dunham on väläytellyt, että saattaisi lopettaa näyttelemisen Girlsin jälkeen, en tiedä miten hyvä idea se on, mutta Hannahin katoaminen Girlsista kokonaan saattaisi olla juuri se mitä sarja tarvitsee. Ilmeisesti Dunhamilla tai muillakaan sarjan käsikirjoittajilla ei ole selkeää käsitystä mitä Hannahilla pitäisi tehdä.

Hannahin hahmokehityksen puuttuminen on erityisen surullista, koska Adam on kasvanut sarjan edetessä aikuiseksi tai siis ainakin aikuisemmaksi. Kasvu on ollut hidasta ja vaikeaa,  mutta niinhän se yleensä onkin. On lähes hämmentävää, miksei sarjan muille hahmoille ole suotu samanlaista kehitystä. Jopa inhokkini Ray on muuttunut sarjan aikana. Jos ohjelman nimi on Girls, niin luulisi sen sitten kertovan myös tyttöjen henkisestä kasvusta. Kasvulla tarkoitan lähinnä vastuunottamista siitä minkälaisia seurauksia omilla teoilla on, en varsinaista ”aikuistumista” jolla ihmisiä kiusataan ja pelotellaan kun he eivät istu yhteiskunnan suosimiin formaatteihin.

Miesten/poikien muuttuminen sarjan edetessä ja tyttöjen/naisten pysyminen samana voi itsessään olla sanoma. Yhteiskunta tarjoaa heille ehkä helpommin mahdollisuuden ”aikuistua” kun naisille ei samanlaisia tilaisuuksia ole tarjolla. Tässä tapauksessa oma, jossain määrin sukupuolineutraali, luentani sarjasta voi olla haitallinen ja vääristää tulkintaani siitä mitä sarjalla halutaan sanoa. Toivoisin silti, että Hannah antaisi jotain merkkejä siitä, että hänestä alkaisi taas pitää, eikä vain kiroilla kun hän pitää näköalattomia ”do what you love” saarnojaan tai änkee huoneisiin, joihin hänellä ei ole mitään asiaa.

 

Kategoria(t): "Are you hugging the TV?", "Goose-stepping morons like yourself should try reading books instead of burning them!" Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s