Kaamea kankkunen trilogia: Yhden tähden taideperformanssi

Kaamea kankkunen -elokuvia ei ole suunnattu minulle, mutta olen silti nähnyt ne kaikki. En tiedä oikein kenelle ne on suunnattu tai nauraako kukaan niille oikeasti, mutta ne silti ovat ansainneet satoja miljoonia dollareita. 

Ensimmäisen elokuvan huumori pyrki vetoamaan alimpaan yhteiseen nimittäjään ja ne, joita ei naurattanut, pakotettiin hekottelemaan sosiaalisen paineen alla. Teini-idoli Sid Vicousin sanat ”I’ve met the man on the street. He’s a cunt.” tulevat väkisinkin mieleen. Epähauskoja komedioita ovat hidasta kuolemaa tekevät videovuokraamot pullollaan, ei siinä mitään. Sarjan toinen osa oli täsmälleen sama kuin ensimmäinen osa, paikka vain vaihtui ja ”vitsit” koostuivat lähinnä ihmisyyden syvimmän alennustilan tarkastelusta. 

Kolmannessa osassa ei ollut enää edes kankkusta, eikä vitsejä. Tilalla oli täysin puolivillainen ryöstöelokuva, johon aiempien osien päähenkilöt oli ängetty väkisin mukaan. Toisinaan käy niin, että käsikirjoitus pyörii Hollywoodissa, eikä kukaan keksi mitä sillä pitäisi tehdä. Joskus se päätyy jatko-osiin jumittuneen ihmisraunion pöydälle ja uutena syntynyt tarina taotaan johonkin elokuvasarjaan sopivaksi. Esimerkki tämänkaltaisesta toiminnasta on Likainen Harry -sarjan Ratkaiseva isku, sekä Die Hard: Koston enkeli, jonka alunperin piti olla osa Tappava ase -sarjaa. Die Hard -elokuvat taitavat olla eräänlainen käsikirjoitusten hautausmaa.

Kaameat kankkuset ovat siis kaikki yhden tähden mössöä, mutta niiden kyky pettää katsojien odotukset on ilmiömäinen. Kolmonen on puuduttavaa katsottavaa, mutta sen hauskuuden puuttuminen on lähes taidetta. Vaikutelma on, että joku olisi epätoivoisesti yrittänyt jälkikäteen muuttaa elokuvan komediaksi. Kolmas osa vahvistaa tunnetta siitä, ettei kukaan näitä elokuvia tekevä halua enää olla missään tekemisissä niiden kanssa.   

Neljännessä osassa Todd Phillips voisi käyttää esimerkiksi filmaamatta jääneen Ghostbusters III -käsiksen tai vaikka Jodorowskyn Dyynin.

 

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s