Stupido Shop – Record Store

Aloin itse asioimaan Stupidossa säännöllisesti joskus vuoden 2002 tietämillä. Liiketila Iso Roobertin kadulla oli ahdas ja sekava. CD:t näyttivät olevan vain kiinnostavien artistien levyjä, toisin kuin muissa levykaupoissa, joissa hyviltä bändeiltä saattoi tuurilla löytää yhden best of -kokoelman. Tilan takaosassa oli vinyylejä, joiden selaaminen oli aivan oma prosessinsa. Niiden keräily oli minulla silloin vielä aivan alkutekijöissään, mutta silloinkin se oli minulle musiikkiformaateista kaunein.

Stupido ei ollut mikään nostalgiaa kaipaavien ”musadiggarien” paikka, sieltä löysi jotain tuoretta, jotain mitä ei ollut soitettu radiossa puhki tai sadan elokuvan soundtrackillä. Kun oma musiikkiretkeni oli siinä, vähän tylsähkössä vaiheessa, missä tongitaan etupäässä menneisyyden tomukasoja, Stupido oli välillä vähän ärsyttäväkin. Hyvästä levykaupasta löytyy juuri sitä mitä haet, erinomaisesta löytyy jotain mitä et edes tiennyt tarvitsevasi. Stupido oli erinomainen levykauppa.

Kun Stupido avasi isomman liikkeen toisella puolella Robaa olin vakuuttunut, ettei se koskaan lähtisi Punavuoresta. Vinyylivalikoimaa tuli reilusti lisää ja saatoin piipahtaa liikkeessä monta kertaa viikossa. Joinain päivinä kävin siellä jopa kahdesti. Kyse oli jostain muusta kuin vain levyjen ostosta, kyse oli kuulumisesta yhteisöön, mikä Stupidon ympärille rakentui. Tuntui, että se oli levykauppa jolla oli oma makunsa, ei vain marketti, joka yrittää tyrkyttää uusinta tuotetta kouraan.

Epäilin jopa, että mikäli Stupido muuttaa Kallioon, minä muutan perässä. Uskoin sen olevan väistämätöntä. Stupidon ilmoitus Kallioon muuttamisesta tuli hyvin pian sen jälkeen kun olin itse muuttanut, Punavuoren sisällä tosin. Ajattelin kuitenkin, että nyt on hyvä syy vierailla sillan toisella puolella useammin. Ehkä en ostaisi levyjä niin usein, mutta varmaankin sitten kerralla suurempia määriä. Kävin Kallion Stupidossakin joskus luentojen ja seminaarien välissä, esimerkiksi hakemassa Jonathan Richmanin Rock ’n’ Roll with the Modern Lovers -LP:n.

Stupidon konkurssi ei merkitse vain levykaupan menettämistä, eikä vain sen ympärille rakentuneen skenen katoamista, se on merkki siitä, että kertakäyttökulttuuri on voittanut. Musiikkia kulutetaan nykyään aivan hirvittävästi, mutta siihen siihen suhtaudutaan kuin veteen, kuten Brian Eno asian joskus ilmaisi. Ihmisille on samantekevää mitä he kuuntelevat, jos Spotify tarjoaa jotain vähän sinnepäin. iTunes on vähän parempi, mutta jo nyt muutamat harvinaisemmat julkaisut ovat pudonneet kelkasta. Joka kerta kun otan uuden tietokoneen käyttöön (noin 3-5 vuoden välein) on jotain musiikkitiedostoja hävinnyt matkalla. Sellaiset ”ihmiset” kuten Oskari Onninen, kuittailevat kyynisesti, etteivät ole koskaan ymmärtäneet fyysisten levyjen viehätystä, tuskin jäävät itkemään kun musiikista tulee vain maitoon rinnastettava kulutustuote.

Ihmiset, joille musiikin puristuminen olemattomaan tilaan on taivaanlahja, ovat jo siirtyneet maailmaan, jossa musiikilla ei ole juuri mitään merkitystä tai se merkitys kestää vain hetken. Kenties he palaavat levyjen pariin vain harvoin tai muutaman biisin verran. Heitä ei haittaa kun jokin helmi katoaa unohduksen usvaan. Olen itse pyrkinyt keräämään fyysisinä kopiona sellaisia kulttuurituotteita, joilla on minulle oikeasti merkitystä. Kirjan voi lukea aivan yhtähyvin Kindlellä, mutta jos todella rakastun teokseen haluan sen hyllyyni. Sama koskee levyjä ja elokuvia. En vain uskalla ulkoistaa näitä asioita suuryrityksille.

 

20140625-103905-38345267.jpg

Kategoria(t): "Kai mä tykkään tästä musiikista mitä mä soitan", "Voi saakeli tätä elämää!" Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s