Whiplash – ongelmallinen musiikkielokuva

Whiplash on hyvä elokuva. Se vie mukanaan musiikin treenaamisen ääripäähän ja pitää otteessaan sellaisenkin katsojan joka ei juuri jazzista nappaa. J.K. Simmons on vangitseva roolissaan kovia vaativana opettajana ja pääosaa näyttelevä Miles Teller on sympaattinen lupaus. Kehujen jälkeen voidaankin pureutua elokuvan arvomaailmaan, joka on sanalla sanoen ongelmallinen.

Elokuvan juoni on erittäin yksinkertainen: Andrew Neyman (Miles Teller) 19-vuotias musiikkikoulun opiskelija haluaa olla paras ja hyvämaineisen koulun kovin opettaja, Terence Fletcher (J.K. Simmons) koulii pojista miehiä, huutamalla ja loukkaamalla. Lopulta päähenkilö näyttää pystyvänsä olemaan yhtä röyhkeä kuin mentorinsa ja ansaitsee tämän hymyn ja kunnioituksen.

Päähenkilön oma isä, Jim Neyman (Paul Reiser) on ymmärtäväinen yksinhuoltaja, joka tukee poikaansa esimerkillisellä tavalla ja osaa vielä laittaa ruokaa. Hänellä on aina päällään pikkutakki tai kauluspaita, siinä missä Fletcher pukeutuu lähes ainoastaan mustaan kireään T-paitaan, joka paljastaa hänen lihaksikkaat käsivartensa. Fletcher myös latelee homofoobisia loukkauksia minkä ehtii ja suhtautuu erittäin alentuvasti naisiin, mutta toisaalta niin suhtautuu koko elokuvakin. Päähenkilö uskaltautuu pyytämään tyttöä ulos vasta kun on saanut super-machon Fletcherin hyväksynnän, mutta lemppaa tämän kun suhde alkaisi vaatia jonkinlaista panostusta. Virastotädit tarjoavat Andrewille viimeisellä kolmanneksella pelkurimaisen tilaisuuden kostoon. Elokuvassa taisi olla kaksi instrumenttia soittavaa naista, mutta heillä ei ole repliikkejä tai muutenkaan omaa toimijuutta.

Fletcherin itsekokoamassaan opiskelijabändissä ei ole naisille tilaa, luultavasti koska hän johtaa bändiä kuin aivovaurioinen kenraali Patton. Kun Fletcher kuulee entisen opiskelijan kuolemasta, hän tirauttaa kyyneleen kaatuneen sotilaan muistoksi, lopulta kuitenkin tämänkin kuoleman takana oli henkinen heikkous, mikä jälleen istuu elokuvan kylmään ja oikeistolaiseen maailmankuvaan.

Fletcher ja Jim edustavat kahta hyvin erilaista isä-auktoriteettiä. Toinen on vahva autoritäärinen ja väkivaltainen patriarkka (maskuliininen), toinen ymmärtäväinen ja pehmeä neuvottelija (feminiinen). Andrew haluaa vahvan patriarkan, vaikkei täysin hylkääkään oikeaa isäänsä, jää Jimin rooliksi vain ihmetellä kun poika paukuttaa rumpuja. Mikäli haluaa olla paras ei jää tilaa tunteilulle. Fletcherin logiikka opiskelijoiden piiskaamisen takana on halu löytää ne yksilöt, jotka eivät luovuta. Vahvimmat pärjäävät ja heikommat sitten vetävät itsensä kiikkuun.

Fletcherin homofobiset kommentit ovat suunnattu aina yksilöille, jotka eivät täytä hänen maskuliinisuudelle asettamia määreitä. Ikään kuin homous olisi suurin loukkaus mitä miehelle voi ladella. Se toistaa ikävällä tavalla asenteita, joita vastaan taisteleminen on ollut useampien poliittisten liikkeiden agendalla viime vuosikymmeninä. Elokuvan konservatiivisuus on myös tavallaan sisäänkirjoitettua, koska opiskelijat treenaavat musiikkia, joka on kanonisoitu aikaa sitten.

 

 

 

 

 

Kategoria(t): "Take me to the movies - I like to sit in the dark", Elokuva-arvostelut, HLBTIQ Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Whiplash – ongelmallinen musiikkielokuva

  1. Cykles sanoo:

    Osuva analyysi. Itseänikin elokuvan arvomaailma jäi häiritsemään. Vaikka näyttelijäntyö oli pääosin hyvää sekä kuvaus ja leikkaus tyylikästä, jäi elokuvasta vastenmielinen olo. Kahlasin myöhemmin läpi leffan arvosteluja ja jäin ihmettelemään, miksi kukaan kriitikoista ei ollut nostanut esille elokuvan arvomaailmaan liittyviä asioita. Vihdoin sitten löysin tekstisi ja ilahduin. Hienoa, että jotain muutakin oli häirinnyt kylmän ja oikeistolaisen maailman glorifiointi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s