Ihmeneloset (2015) (Sisältää juonipaljastuksia)

Näyttökuva 2015-08-10 kello 15.07.51

Uusin Ihmeneloset-elokuva on saanut niin huonon vastaanoton, että se oli nähtävä silkasta uteliaisuudesta. Kun Rotten Tomatoes pisteytys on 8% odottaa elokuvan olevan jotain poikkeuksellisen hirvittävää tai tylsä sekasotku. Ihmeneloset ei ole hyvä, muttei lähelläkään niin kelvoton kuin Jurassic World, joka kuvainnollisesti antoi katsojalle litsarin ja pyysi anteeksi antamalla limun johon on syljetty.

Ihmeneloset on pikakurssi siitä miten elokuva voidaan pilata studion toimesta. Yksi tympeimmistä tavoista kommentoida Ihmenelosten epäonnistumista on huudella ”Hollywood ei taaskaan yllätä”. Blockbusterit ovat elokuvataidetta siinä missä Aki Kaurismäen, Werner Herzogin, Lars von Trierin tai Alain Resnaisin elokuvat. Viimeisen vuosikymmenen aikana niiden taso on myös noussut kohisten. Mikäli kaipaa muistutusta siitä millaisia blockbusterit olivat esimerkiksi 20 vuotta sitten, voi katsoa Independence Dayn. Kulttuurikentän hajoamisen takia blockbusterit perustuvat usein tunnettuihin hahmoihin tai tuotteisiin. Blockbusterien raamien sisällä voi tehdä hyvin erilaisia elokuvia ja niiden sanoma voi vaihdella hyvinkin dramaattisesti.

Ihmenelosten tuominen valkokankaalle jälleen on itsestäänselvä ratkaisu. Tuotantoyhtiö 20th Century Fox ei halua menettää hahmojen oikeuksia Marvelille ja supersankarielokuvat tahkoavat rahaa, joten elokuvalle on näytetty nopeasti vihreää valoa. Foxilla on tällä hetkellä tallissaan X-menit, joihin perustuvien elokuvien taso on vaihdellut mutta ne ovat menestyneet kaikki taloudellisesti oikein hyvin. Muutoin Foxilla ei tunnuta ymmärtävän supersankareista tuon taivaallista.

Ihmeneloset toimisi kaiketi parhaiten puhtaana scifinä jossa on muutamia elementtejä supersankarielokuvista (voimme kai jo olettaa näiden olevan oma genrensä). Trank ilmeisesti halusi viedä elokuvan siihen suuntaan, koska jokainen kohtaus missä haetaan samoja suuntia kuin esimerkiksi Marvelin omissa Avengers-elokuvissa, ovat selvästi kuvattu jälkeenpäin. Jälkikäteen ilman ohjaajaa (tai hänen erittäin vähäisellä osallistumisella) kuvatut osiot tunnistaa ensiksi Kate Maran häkellyttävän huonosta peruukista, sitten dialogista joka tuntuu täysin irralliselta ja lopulta visuaalisesta välinpitämättömyydestä.

Elokuvan hahmojen väliset juonet ratkaistaan noin parikymmentä minuuttia ennen elokuvan loppua, mikä vahvistaa tunnetta, että jotain on leikattu pois jotta uutta on saatu tilalle. Mikään ei varsinaisesti indikoi että vaikkei studio olisi puuttunut elokuvaan niin töykeästi, lopputulos olisi mikään mestariteos. Väitteet elokuvan visuaalisesta latteudesta pitävät suurimmalta osin paikkansa, erityisesti silloin kun kyse on kohtauksista jotka on todennäköisesti lisätty ilman ohjaajan osallistumista.

Richard Donnerin versio Superman II:sta saatiin vuonna 2006, eli 25 vuotta varsinaisen elokuvan kuvausten jälkeen, mutta Trankin versiota tuskin täytyy odottaa niin kauaa jos Fox haluaa kutistaa elokuvasta koituneita tappioita. Tosin, mikäli Trankin julkinen avautuminen on suututtanut studiopomot niin perinpohjaisesti, etteivät he halua näyttää hänelle mitään tukea, ei hänen versiotaan elokuvasta nähdä mahdollisesti ikinä. Tuon version näkeminen olisi kiinnostavaa, mutta tuskin kyse on mistään kadotetusta klassikosta.

Ihmenelosten ympärille on muodostunut nyt käsitys että se on aivan hirvittävän huono ja täysin ala-arvoinen elokuva. Se on parempi kuin mikään Transformers elokuvista, uusin Turtles-elokuva tai sitten se paljon parjaamani Jurassic World, se on vain hirvittävän keskinkertainen ja tyyliltään epäjohdonmukainen.

Kategoria(t): "Spandex spandex everything spandex!", "Take me to the movies - I like to sit in the dark", Elokuva-arvostelut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s